23 Junho 2021 13:36

Day Trading: een inleiding

Er was eens een tijd dat de enige mensen die actief konden handelen op de aandelenmarkt degenen waren die voor grote financiële instellingen, makelaars en handelshuizen werkten. Met de opkomst van internet en online handelshuizen is het voor de gemiddelde individuele belegger echter gemakkelijker geworden om aan het spel deel te nemen.

Daghandel kan een zeer lucratieve carrière blijken te zijn (zolang je het maar goed doet). Maar het kan ook een beetje een uitdaging zijn voor beginners, vooral voor degenen die niet volledig zijn voorbereid met een goed geplande strategie. Zelfs de meest doorgewinterde daghandelaren kunnen moeilijke tijden doormaken en verliezen ervaren. Dus, wat is daghandel precies en hoe werkt het?

Belangrijkste leerpunten

 • Daghandelaren zijn actieve handelaren die intraday-strategieën uitvoeren om te profiteren van prijsveranderingen voor een bepaald activum.
 • Daghandel maakt gebruik van een breed scala aan technieken en strategieën om te profiteren van waargenomen marktinefficiënties.
 • Daghandel wordt vaak gekenmerkt door technische analyse en vereist een hoge mate van zelfdiscipline en objectiviteit.

De basisprincipes van daytrading

Daghandel verwijst meestal naar de praktijk van het kopen en verkopen van een waardepapier binnen één handelsdag. Hoewel het op elke markt kan voorkomen, komt het het meest voor op de deviezen- (forex) en aandelenmarkten. Daghandelaren zijn doorgaans goed opgeleid en goed gefinancierd. Ze gebruiken grote hoeveelheden hefboomwerking en handelsstrategieën op korte termijn om te profiteren van kleine prijsbewegingen in zeer liquide aandelen of valuta’s.

Daghandelaren zijn afgestemd op gebeurtenissen die op korte termijn marktbewegingen veroorzaken. Handelen op basis van nieuws is een populaire techniek. Geplande aankondigingen zoals economische statistieken, bedrijfswinsten of rentetarieven zijn onderhevig aan marktverwachtingen en  marktpsychologie. Markten reageren wanneer aan die verwachtingen niet wordt voldaan of wanneer deze worden overtroffen – meestal met plotselinge, significante bewegingen – waar daghandelaren enorm van kunnen profiteren.

Daghandelaren gebruiken tal van intraday-strategieën. Deze strategieën zijn onder meer:

 • Scalperen : deze strategie probeert gedurende de dag talloze kleine winsten te maken op kleine prijsveranderingen
 • Range trading: deze strategie maakt voornamelijk gebruik van ondersteunings- en weerstandsniveaus om koop- en verkoopbeslissingen te bepalen.
 • Op nieuws gebaseerde handel: deze strategie grijpt doorgaans handelsmogelijkheden aan uit de verhoogde volatiliteit rond nieuwsgebeurtenissen
 • Hoogfrequente handel (HFT): deze strategieën gebruiken geavanceerde  algoritmen  om inefficiënties op de markt op korte of korte termijn te exploiteren

Een controversiële praktijk

Het winstpotentieel van daghandel is misschien wel een van de meest besproken en verkeerd begrepen onderwerpen op Wall Street. Daghandel op internet heeft amateurs gelokt door in korte tijd enorme winsten te beloven. Helaas blijft het idee bestaan ​​dat dit soort handel een soort “snel rijk worden” -schema is. Sommige mensen handelen dag zonder voldoende kennis. Maar er zijn daghandelaren die ondanks – of misschien wel dankzij – de risico’s een succesvol inkomen verdienen.

Veel professionele geldmanagers en financiële adviseurs schrikken terug voor daghandel. Ze voeren aan dat de beloning in de meeste gevallen het risico niet rechtvaardigt. Omgekeerd houden degenen die daghandel doen, vol dat er winst te behalen is. Winstgevende daghandel is mogelijk, maar het slagingspercentage is inherent lager. Dit komt door de complexiteit en het noodzakelijke risico van daghandel in combinatie met de gerelateerde oplichting. Bovendien beweren zowel economen als financiële beoefenaars dat actieve handelsstrategieën gedurende lange perioden de neiging hebben om slechter te presteren dan een meer basale passieve indexstrategie, vooral nadat vergoedingen en belastingen in aanmerking zijn genomen.

Daghandel is niet voor iedereen weggelegd en brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Bovendien vereist het een diepgaand begrip van hoe de markten werken en verschillende strategieën om op korte termijn te profiteren. Hoewel de succesverhalen van degenen die het als daghandelaar rijk zijn geworden, vaak veel media-aandacht krijgen, onthoud dat dit niet het geval is voor de meeste daghandelaren: velen zullen wegglijden en velen zullen nauwelijks overeind blijven. Onderschat bovendien niet de rol die geluk en een goede timing spelen – hoewel vaardigheid zeker een element is, kan een tegenslag zelfs de meest ervaren daghandelaar doen zinken.

1:24

Kenmerken van een daghandelaar

Professionele daghandelaren – zij die handelen voor de kost in plaats van als hobby – zijn doorgaans goed ingeburgerd in het veld. Ze hebben meestal ook een grondige kennis van de markt. Hier zijn enkele van de vereisten die vereist zijn om een ​​succesvolle daghandelaar te zijn.

Kennis en ervaring op de markt

Individuen die proberen te handelen zonder kennis van de marktfundamentals, verliezen vaak geld. Technische analyse en het lezen van grafieken zijn beide goede vaardigheden voor een daghandelaar. Maar zonder een meer diepgaand begrip van de markt waarin u zich bevindt en de activa die op die markt bestaan, kunnen grafieken misleidend zijn. Doe uw due diligence en begrijp de specifieke ins en outs van de producten die u verhandelt.

Voldoende kapitaal

Daghandelaren gebruiken alleen risicokapitaal dat ze zich kunnen veroorloven te verliezen. Dit beschermt hen niet alleen tegen financiële ondergang, maar het helpt ook om emoties uit hun handel te elimineren. Vaak is een grote hoeveelheid kapitaal nodig om effectief in te spelen op intraday-prijsbewegingen. Toegang hebben tot een margerekening is ook van cruciaal belang, aangezien bij vluchtige schommelingen op korte termijn margestortingen kunnen ontstaan.

Strategie

Een handelaar heeft een voorsprong op de rest van de markt nodig. Er zijn verschillende strategieën die daghandelaren gebruiken, waaronder swing trading, arbitrage en handelsnieuws. Deze strategieën worden verfijnd totdat ze consistente winsten opleveren en verliezen effectief beperken.

Discipline

Een winstgevende strategie is nutteloos zonder discipline. Veel daghandelaren verliezen uiteindelijk veel geld omdat ze geen transacties uitvoeren die aan hun eigen criteria voldoen. Zoals ze zeggen: “Plan de handel en ruil het plan.” Succes is onmogelijk zonder discipline.

Om te profiteren, zijn daghandelaren sterk afhankelijk van de volatiliteit in de markt. Een aandeel kan aantrekkelijk zijn voor een daghandelaar als het gedurende de dag veel beweegt. Dat kan gebeuren vanwege een aantal verschillende dingen, waaronder een winstrapport, beleggerssentiment of zelfs algemeen economisch of bedrijfsnieuws.

Daghandelaren houden ook van aandelen die zwaar liquide zijn, omdat dat hen de kans geeft om van positie te veranderen zonder de prijs van de aandelen te veranderen. Als een aandelenkoers hoger wordt, kunnen traders een kooppositie innemen. Als de prijs daalt, kan een handelaar besluiten om short te gaan, zodat hij kan profiteren als hij daalt.

Ongeacht welke techniek een daghandelaar gebruikt, ze zijn meestal op zoek naar een aandeel dat (veel) beweegt.

Day Trading voor de kost

Er zijn twee primaire afdelingen van professionele daghandelaren: degenen die alleen werken en / of degenen die voor een grotere instelling werken. De meeste daghandelaren die handelen voor de kost, werken voor een grote instelling. Deze handelaren hebben een voordeel omdat ze toegang hebben tot een directe lijn, een handelsdesk, grote hoeveelheden kapitaal en hefboomwerking en dure analytische software (naast andere voordelen). Deze handelaren zijn doorgaans op zoek naar gemakkelijke winsten die kunnen worden behaald met arbitragemogelijkheden en nieuwsgebeurtenissen; Met deze middelen kunnen ze profiteren van deze minder risicovolle dagtransacties voordat individuele handelaren kunnen reageren.

Individuele handelaren beheren vaak het geld van anderen of handelen gewoon met hun eigen geld. Weinigen van hen hebben toegang tot een handelsdesk, maar ze hebben vaak een sterke band met een makelaardij (vanwege de grote bedragen die ze aan commissies besteden) en toegang tot andere bronnen. Door de beperkte reikwijdte van deze middelen kunnen ze echter niet rechtstreeks concurreren met institutionele daghandelaren. In plaats daarvan worden ze gedwongen meer risico’s te nemen. Individuele handelaren maken doorgaans gebruik van dagtransacties met behulp van technische analyse en swingtrades – gecombineerd met enige hefboomwerking – om voldoende winsten te genereren op zulke kleine prijsbewegingen in zeer liquide aandelen.

Daghandel vereist toegang tot enkele van de meest complexe financiële diensten en instrumenten op de markt. Daghandelaren hebben doorgaans het volgende nodig:

Toegang tot een handelsdesk

Dit is meestal gereserveerd voor handelaren die voor grotere instellingen werken of voor degenen die grote hoeveelheden geld beheren. De dealing desk biedt deze handelaren onmiddellijke orderuitvoeringen, die vooral belangrijk zijn wanneer zich scherpe prijsbewegingen voordoen. Wanneer bijvoorbeeld een overname wordt aangekondigd, kunnen daghandelaren die naar fusiearbitrage kijken, hun orders plaatsen voordat de rest van de markt kan profiteren van het prijsverschil.

Meerdere nieuwsbronnen

Nieuws biedt de meeste kansen waarvan daghandelaren profiteren, dus het is absoluut noodzakelijk om als eerste te weten wanneer er iets belangrijks gebeurt. De typische handelsruimte bevat toegang tot de Dow Jones Newswire, constante berichtgeving van nieuwsorganisaties en software die voortdurend nieuwsbronnen analyseert voor belangrijke verhalen.  

Analytische software

Handelssoftware is een dure noodzaak voor de meeste daghandelaren. Degenen die afhankelijk zijn van technische indicatoren of swingtrades, vertrouwen meer op software dan op nieuws. Deze software kan worden gekenmerkt door het volgende:

 • Automatische patroonherkenning: dit betekent dat het handelsprogramma technische indicatoren identificeert zoals vlaggen  en  kanalen, of meer complexe indicatoren zoals Elliott Wave patronen.
 • Genetische en neurale toepassingen: dit zijn programma’s die neurale netwerken en genetische algoritmen gebruiken om handelssystemen te perfectioneren om nauwkeurigere voorspellingen te doen van toekomstige prijsbewegingen.
 • Brokerintegratie: sommige van deze applicaties werken zelfs rechtstreeks samen met de makelaardij, wat een onmiddellijke en zelfs automatische uitvoering van transacties mogelijk maakt. Dit is handig om emotie uit het handelen te elimineren en de uitvoeringstijden te verbeteren.
 • Backtesting: hiermee kunnen traders kijken hoe een bepaalde strategie in het verleden zou hebben gepresteerd om nauwkeuriger te voorspellen hoe deze in de toekomst zal presteren. Houd er rekening mee dat in het verleden behaalde resultaten niet altijd indicatief zijn voor toekomstige resultaten.

Gecombineerd bieden deze tools handelaren een voorsprong op de rest van de markt. Het is gemakkelijk in te zien waarom, zonder hen, zoveel onervaren handelaren geld verliezen. Bovendien zijn andere elementen die het winstpotentieel van een daghandelaar beïnvloeden, de markt waarin ze handelen, hoeveel kapitaal ze hebben en de tijd die ze bereid zijn te besteden.

Moet u beginnen met daghandel?

Zoals hierboven vermeld, kan daytrading als carrière erg moeilijk en een behoorlijke uitdaging zijn. Ten eerste moet u enige kennis hebben van de handelswereld en een goed idee hebben van uw risicotolerantie, kapitaal en doelen.

 • Daghandel is ook een carrière die veel tijd vergt. Als je je strategieën wilt perfectioneren – nadat je het hebt geoefend natuurlijk – en geld wilt verdienen, zul je er veel tijd aan moeten besteden. Dit is niet iets dat je parttime kunt doen of wanneer je maar wilt. Je moet er volledig in geïnvesteerd zijn.
 • Als u besluit dat de sensatie van handelen goed voor u is, vergeet dan niet om klein te beginnen. Concentreer u op een paar aandelen in plaats van de markt op te gaan en uzelf dun te dragen. Alles uit de kast halen zal uw handelsstrategie alleen maar ingewikkelder maken en kan tot grote verliezen leiden.
 • Blijf tenslotte kalm en probeer de emotie buiten uw beroepen te houden. Hoe meer u dat kunt doen, hoe beter u zich aan uw plan kunt houden. Door het hoofd horizontaal te houden, kun je je focus behouden terwijl je op het pad blijft dat je hebt gekozen om naar beneden te gaan.

Als u deze eenvoudige richtlijnen volgt, is het mogelijk dat u op weg bent naar een goede carrière in de daghandel.

Het komt neer op

Hoewel daghandel een enigszins controversieel fenomeen is geworden, kan het een haalbare manier zijn om winst te maken. Daghandelaren, zowel institutioneel als individueel, spelen een belangrijke rol op de markt door de markten efficiënt en liquide te houden. Hoewel daghandel populair blijft onder onervaren handelaren, moet het in de eerste plaats worden overgelaten aan degenen met de vaardigheden en middelen die nodig zijn om te slagen.